martes, 24 de julio de 2012


Breus comentaris 245
L’estat de la identitat nacional
“(...) impulsar "la convivència, l'enfortiment de la nació i la pervivència d'una societat que vol conservar la seva identitat".” Són declaracions de Violant Cervera, directora general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, en referència al Pla Nacional de Valors que està impulsant el seu Departament, el de Benestar Social i Família, capitanejat pel conseller Cleries.
Ja vam dir en el seu moment que en faríem un seguiment, del Pla Nacional de Valors, però la veritat és que ens està essent molt i molt difícil per la poca –per no dir quasi nul•la- informació que n’està transcendint. Sembla que l’opacitat de Rajoy ha empeltat el govern dels millors, o potser ha estat al revés? Sigui com sigui, aquests dies n’hem llegit unes poques informacions que si bé han passat força desapercebudes, nosaltres no volem deixar de comentar. Francesc Homs ja ho havia dit el mes d’octubre, que aquest Pla també preveia “l’enfortiment de la nació”, però n’esperàvem més dades. Ara, una entrevista d’Efe al conseller Cleries i una altra de l’ACN a la directora general encaminen la nostra sospita: que l’enfortiment del sentiment nacional serà un dels “valors” a sanejar i promoure en pro de la cohesió. Sinó, temps al temps.
De moment sabem que ja s’hi està treballant, en 16 grups, amb més de 150 persones  “expertes” (entre elles “el cantante de Gossos, Nacho Tarrés, el director de la masía del FC Barcelona, Carles Folguera”); estan diagnosticant, segons sembla, el mal de valors que patim per tal d’enfortir-los. A la mateixa notícia llegim una “defensa” massa sentida: “"No queremos que sea un documento que salga del Govern, sino que nazca de la misma sociedad, tampoco queremos que sea ni una ley ni un decreto ni una orden, sino un plan para enriquecer los valores de fondo que hacen que una sociedad valga la pena, un documento de propuestas para que cada uno la adapte como quiera, no haremos cursos de valores", ha insistido el conseller.”
La demagògia seria fàcil, molt fàcil, en aquest breus, però no hi caurem. Tan sols plantejarem algun dubte-reflexió. En primer lloc, si no és un pla imposat com és que les poques vegades que n’han parlat els seus responsables ho han hagut de dir? En segon lloc, ha de sorgir de la ciutadania, molt bé, però des d’un document inicial i dirigit oi? perquè ara com ara no està transcendint massa res més enllà dels àmbits genèrics i alguns noms. En tercer, no perdem pistonada de les declaracions del conseller: “un plan para enriquecer los valores de fondo que hacen que una sociedad valga la pena”, això vol dir que ara no val la pena aquesta societat? I finalment, no només no ens sembla lícit sinó que considerem molt perillós, que un govern promogui un pla de valors que tingui com un dels pilars fomentar la identitat i l’enfortiment nacional... us sonen aquestes expressions? Ja vam dir en un altre breus que hi hauria Destape.
Per acabar, no ens confonguessim pas, no estem en contra de promoure uns valors cívics que fomentin la convivència i la cohesió social, però la nostra és una posició força diferent, no entenem la cohesió com a nacional, sinó com a social i, per tant, més centrada en “promoure un rearmament ètic de la societat a favor dels valors de la solidaritat, l’humanitarisme i la cooperació. El combat el tenim contra l’egoisme racional de la dreta, cada cop, més salvatge”, com escrivíem fa aproximadament un any; canvieu només una paraula de la nostra pròpia cita, “racional” per “nacional” i no cal dir res més.

16 d’abril de 2012

Grup Breus

No hay comentarios:

Publicar un comentario