viernes, 27 de julio de 2012


Breus comentaris 310

El PP contra el pacte fiscal

És el darrer breus de la temporada abans de les vacances d’estiu. I volem fer dos comentaris de la votació del pacte fiscal al Parlament d’avui dimecres després de veure per televisió als portaveus dels partits aixecar la ma vàries vegades. Serem expeditius i concrets perquè entre la redacció d’aquest comentari i el divendres que veurà la llum s’hauran escrit moltes opinions a tots els mitjans. Cadascú farà la valoració que consideri i sempre, sempre, serà interessada. La nostra també.

Primer. El pacte fiscal ha tingut, en la majoria dels seus punts, el suport del PSC. Podeu visitar la web del Grup Parlamentari Socialista i trobareu la informació certa del que es va votar. No s’hi val a dir que els socialistes no participen del pacte pel fet que en un parell de votacions de caràcter parcial no hagin estat positives. La Vanguardia deia dimecres a la tarda, que “el PSC que ha dado su apoyo a la mayoría de los puntos, se ha abstenido en la votación para la creación de una agencia tributaria catalana única, tras tratar en vano de llegar a un acuerdo con CiU para la creación de una caja consorciada. Los socialistas catalanes han mostrado su malestar por la incapacidad de poder votar por separado los diferentes apartados en el que se detallaban los aspectos de la creación de una caja única para Catalunya”  Els socialistes haurien votat a favor de la majoria d’aspectes del punt quatre, però una jugada de darrera hora de CiU els va obligar a votar el punt sencer.

En canvi, a TV3, el dimecres, parlaven del pacte fiscal com el resultat d’un acord sense el PSC. Injust, malintencionat i barroer. El PSC estava d’acord amb una agència tributària catalana, però consorciada tal i com diu el programa del seu partit, i atenció, també ho diu el programa de Convergència tal i com publicat en altres ocasions.

Recordem-ho: Si aneu al programa electoral de les darreres eleccions al Parlament de Convergència  mireu la pàgina 69 en la que llegim quasi literalment el mateix que proposa el PSC. Convergència diu,  488. Constituirem el Consorci Tributari Únic, previst en l’article 204.2 de l’Estatut, amb representació paritària de l’Agència Tributària de Catalunya i l’Agència Tributària Estatal, que acabarà esdevenint l’Administració Tributària a Catalunya.

Els socialistes, estan pel pacte fiscal gaire bé tal i com s’ha aprovat però s’han abstingut en una qüestió que precipitarà el fracàs del seu conjunt. El PP no permetrà una agència només formada per la Generalitat. Un dia farem un breus enllaçant aquest d’avui explicant com el pacte fiscal no ha funcionat per aquesta raó o, que al final es materialitza però sense l’agència de la Generalitat tal i com van preveure al PSC.. Temps al temps. Quan això passi, potser a finals d’any, Artur Mas convocarà eleccions anticipades i no tindrà altre remei que proposar la independència de Catalunya. Ho tenen tot calculat. Torna la tensió soberanista a Catalunya quan el problema real és l’atur, la fallida d’empreses, les retallades  i la venta de la Generalitat a mans privades.

Segona valoració. Més breu. El PP està contra Catalunya. No ha acceptat cap paràgraf del pacte.  No han tingut el valor, com dèiem dimarts, de votar tot en contra, però la seva abstenció sistemàtica l’hem vista com una negació, també sistemàtica, de la voluntat de la majoria de la cambra. El PP està contra l’autogovern de Catalunya, d’això no hi ha cap dubte. I quan la delegació del Parlament o qui sigui vagi a Madrid amb el pacte fiscal sota el braç, els rebran amb les portes tancades o els faran ballar l’ou uns mesos. Estem convençuts que tot el que hem dit en aquest darrer breus de la temporada serà notícia els propers mesos.

Avui divendres torna a sortir a El País la trama que investiga Hisenda sobre Oriol Pujol. Un altre cas que debilita encara més a Artur Mas, a Convergència i a Catalunya.

Bon estiu!

27 de juliol de 2012

Grup Breus

No hay comentarios:

Publicar un comentario