martes, 12 de mayo de 2015



Elecciones Municipales 2015.Ayuntament de Barcelona.Candidatura  Socialista

Et fem arribar la Proposta del dia d’avui: “Prevenció, atenció i inversió en Salut". D'aquesta manera, Jaume Collboni es compromet a fer de Barcelona una ciutat que exerceixi de forma activa la defensa de la salut dels ciutadans i ciutadanes.

PREVENCIÓ, ATENCIÓ I INVERSIÓ EN SALUT

Barcelona ha d’exercir de forma activa el seu paper en la defensa de la salut i dels ciutadans i ciutadanes. Per això els i les socialistes proposem com a prioritàries les següents actuacions:

Finalitzar la primera fase de les obres d’ampliació i millora de l’Hospital del Mar i vetllar també per a les obres dels Hospitals Clínic i Vall d’Hebron
 
Elaborar un nou conveni entre l’Ajuntament i la Generalitat per la millora de la qualitat de la xarxa sanitària i impulsar i fer el control de les inversions i la qualitat del servei, defensant també la recuperació dels serveis retallats.
 
Incorporar el concepte de salut a totes les polítiques i activitats municipals, prioritzant la prevenció i destinant un mínim d’1% del pressupost de cada regidoria a aquest àmbit.

Crear una Oficina del Defensor de la ciutadania (dels i les pacients) en temes de salut.

Des de la prevenció a l’atenció, la salut com a eina d’igualtat

La salut és l’estat de benestar de les persones en les seves dimensions biològica, psíquica o social. El paper de l’Ajuntament s’ha d’orientar en la vessant de la salut pública, la promoció, la prevenció, l’educació sanitària i l’exercici de forma activa del paper en el sistema sanitari.

Finalitzar la primera fase de les obres d’ampliació i millora de l’Hospital del Mar i vetllar també per a les obres dels Hospitals Clínic i Vall d’Hebron 
  • Prioritzar la finalització de la primera fase de les obres d’ampliació i millora de l’Hospital del Mar, per tal de dotar als districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí, d’uns serveis d’urgències en condicions dignes, així com l’adequació de les noves àrees de ginecologia, obstetrícia i radioteràpia, tal i com el Grup Municipal Socialista ha exigit als darrers 4 anys. 
  • Vetllar també per les obres dels Hospitals Clínic i Vall d’Hebron, encara pendents.
Exercir activament el paper de defensa dels interessos de la ciutat i dels seus ciutadans i ciutadanes i nou conveni per a la millora de la xarxa sanitària
  • Elaboració d’un nou conveni entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, que s’ajusti a les necessitats actuals d’equipaments sanitaris i sociosanitaris a Barcelona
  • Participació en l’impuls, seguiment i control de les inversions i millores en els serveis de sanitat pública a la ciutat i preservant els serveis sanitaris públics de l’afany de lucre
  • Defensa de  la recuperació dels serveis retallats i la cobertura assegurada de la medicació per totes les malalties cròniques
  • Fer activament el seguiment del funcionament dels centres i serveis que atenen als barcelonins, liderant el foment de la participació ciutadana en la sanitat i impulsar els Consells de Participació als districtes i a la ciutat
Incorporar el concepte de salut a totes les polítiques i activitats municipals dels diferents àmbits i prioritzar la prevenció
  • Destinar un mínim de l’1% del pressupost de totes les regidories el concepte de promoció i prevenció del concepte de promoció i prevenció en la salut.
  • En totes les polítiques i activitats municipals, des de la diferents àrees i serveis s’ha d’incorporar el concepte de salut, com una forma per treballar en la necessària transversalitat de la seva aplicació.
  • Els serveis de salut pública en col•laboració amb els altres serveis de proximitat (atenció primària, serveis socials,...) impulsaran els següents programes de prevenció: sobrepès i l’obesitat, de l’atenció a la salut sexual i reproductiva, les vacunacions infantils, el tabaquisme i altres adicions, la tuberculosi i altres malalties transmissibles, la promoció de la salut dental. 
Impulsar un programa integral i sostingut d’Educació Alimentària per abordar el sobrepès i la obesitat (que sumen el 50% de la població).
  • Foment dels hàbits alimentaris i de la dieta mediterrània 
  • Creació d’un organisme que coordini els serveis sanitaris (CAPS), les escoles i AMPA’ s, els centres cívics, els centres esportius municipals, la indústria alimentària, la restauració, les màquines expenedores i la legislació.

Abordar les noves necessitats en l’àmbit de la gent gran (on augmenta el nombre de persones que viuen soles a casa seva, amb mobilitat reduïda, amb dificultat per cobrir les seves necessitats, tant sanitàries com socials)
  • Abordar la situació de les persones grans amb un creixent índex de malalties cròniques a partir dels 65 anys que requereixen molts tractaments i que afecten especialment a la seva autonomia.
  • Cal que les persones grans disposin d’una persona de referència amb la que puguin establir comunicació fàcilment elles mateixes, els seus familiars, els seus cuidadors, els seus veïns, etc.
Invertir d’un 10% de les inversions municipals en R+D+I
  • Destinar un 10% de la inversió de l’Ajuntament a recerca amb una atenció especial a la recerca biomèdica, impulsant accions i sinèrgies en l’àmbit metropolità que ajudin a posicionar Barcelona com a un referent mundial en aquest camp.
Impulsar un nou model de política de salut mental
  • Elaborarem el primer Pla de Salut Mental de la ciutat coordinat des del Consorci Sanitari, el Consorci d’Educació, el Consorci de Serveis Socials i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona, per tal de donar resposta transversal a les diverses problemàtiques generades a partir dels trastorns mentals

Crear l’oficina de defensor ciutadà en matèria de salut (dels i les pacients) amb l’objectiu de vetllar per l’atenció sanitària a la ciutat i de recollir les necessitats, suggeriments i queixes ciutadanes per traslladar-les a l’entitat competent


La trajectòria de Barcelona

Barcelona té una llarga trajectòria en l’àmbit de la salut pública i la sanitat. Des de la creació, l’any 1886, del Laboratori Municipal fins a la de l’Agència de Salut Pública de Barcelona l’any 2002 s’ha anat consolidant la tasca d’anàlisi de l’estat de salut dels ciutadans i de les ciutadanes de Barcelona i determinant les actuacions prioritàries i la política de promoció de la salut, que l’Ajuntament exerceix.

El paper de la ciutat sobre la salut i la sanitat es reconeix també amb la creació, l’any 1992, del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que assumeix les funcions de direcció i coordinació de la gestió dels centres, els serveis i els establiments d’atenció sanitària, sociosanitària i els de promoció i protecció de la salut de la regió sanitària del municipi de Barcelona.

Tenint en compte que l’assistència sanitària és de competència de les CCAA, des de l’Ajuntament és pot incidir, especialment en dos línies , primer, en l’estil de vida i en el medi ambient de la ciutat, fonamentalment des de la vessant de la salut pública: promoció, prevenció, educació sanitària, planificació, supervisió i control. En segon lloc vetllar i fer seguiment per una adequada assistència sanitària prestada a la ciutadania de Barcelona.


Algunes dades
  • La mitjana d’edat de la població de Barcelona és de 43,5 anys.
  • Disminueix l’esperança de vida de 83,3 a 83 anys en el darrer any analitzat
  • El 42,6% de la població adulta de Catalunya pateix malaltia crònica
  • La prevalença de sobrepès és de 34,3% i l’obesitat el 14,2%
  • Els centres de Salut mental d’adults ha atès 37.894 persones i 8.071 als d’infantil juvenil

No hay comentarios:

Publicar un comentario