domingo, 10 de mayo de 2015

Les meves Propostes.Cultura Popular per Ajuntament de Barcelona.Eleccions municipals 2015
La realitat municipal,és diversa. Cada ajuntament, cadascuna de les nostres agrupacions al nostre municipi, registren formats de relació diferent amb les entitats i amb la promoció de la cultura popular i tradicional. Per això la candidatura socialista formularà amb precisió les propostes que consideri més prioritàries per al nostre municipi. Sempre amb l’objectiu polític d’afavorir el desenvolupament de la cultura popular.
Proposem, més que una relació de mesures concretes, un programa per a la reflexió al si de la nostra candidatura a Barcelona. . Ens preocupa  el tractament  actual del  Govern de la Generalitat envers la cultura popular i la seva pluralitat.  Però en relació a les eleccions municipals, tenim clar que volem treballar per crear cultura i produir societat.
Hem de posar en valor les entitats i el seu treball. Podem afirmar que gairebé tota la cultura popular i tradicional està protagonitzada col•lectivament. I per això proposem un reconeixement de la seva tasca i un suport decidit, amb els recursos possibles, al seu enfortiment. Perquè les entitats, l’associacionisme cultural, tenen diverses funcions fonamentals per al bon funcionament dels municipis. I, en un moment de crisi econòmica, de la mateixa manera que les administracions promouen les anomenades indústries culturals com un sector econòmic emergent, la cultura popular i tradicional també pot esdevenir una eina per a la creació de riquesa i d’ocupació. Sempre relacionem la pràctica amateur amb la cultura popular, però no hem de descartar que determinades produccions artístiques tenen una àmplia repercussió econòmica als seus municipis.
La primera d’aquestes funcions és crear cultura; vol dir crear marcs de referència en termes de valors per a les persones, vol dir crear gust per les arts i vol dir protagonitzar-la creativament; si es crea cultura, la societat avança, i els i les socialistes volem societats que avancin i millorin. La segona funció és crear cohesió social; els lligams que s’estableixen entre les persones que participen associades va més enllà de la pròpia activitat, serveix per a teixir solidaritats i complicitats que són bàsiques per al nostre funcionament social. La tercera funció és ser una escola de ciutadania; les entitats activen l’exercici de la ciutadania als seus municipis, o són centres de creació d’opinió com els ateneus, o esdevenen espais per al desenvolupament dels joves; que les entitats són també una escola de dirigents ho confirmen moltes històries de vida de dirigents i referents socialistes. La quarta funció és que produeixen interlocució; estructuren interessos i els transaccionen amb l’ajuntament, una activitat bàsica per a poder obtenir consensos socials en l’elaboració de les polítiques, i més en situació de crisi i de canvi social com l’actual.
És per tot això que els socialistes ens comprometem amb les entitats. I proposem que cada programa electoral municipal socialista estableixi mesures de suport a l’associacionisme cultural. Mesures que considerin els següents àmbits:
•             Crear un marc de relació institucional entre els nostre gover municipal de Barcelona i les entitats. Aquest marc de relació es pot concretar per mitjà de diferents instruments segons la pròpia “tradició política” i associativa del municipi. Marcs de relació estables en forma de consells, federacions locals, entre altres, que permetin desenvolupar una bona interlocució. La possible creació de consells d’entitats culturals amb funcions de consell assessor al ajuntament hauria d’incorporar la pluralitat d’entitats del municipi.

•             Formalitzar, allà on no existeixi, un programa de suport a les entitats. No parlem únicament de suport econòmic. Sovint, el ajuntament ajude a les entitats per mitjà de treballs i serveis municipals, préstec de material, d’instal•lacions, etc. Cal que posem també en valor aquesta tasca que ja fem amb les entitats. I explorar possibilitats de producció compartida, especialment entre les tres capes d’entitats que formen el panorama actual.
•             Acordar un programa d’activitats estable i fomentar la innovació. En moltes ocasions el propi cicle festiu estableix aquest programa d’activitats. I sovint, la força del costum fa que no hi hagi innovacions que permetrien una major participació d’altres entitats.El nostre ajuntament coneix la seva pròpia realitat i les dificultats que pot comportar en alguns casos, però els i les socialistes no renunciem a permetre que la diversitat de potències i formes creatives es manifestin als pobles i a les ciutats. I a atorgar-los el grau de reconeixement institucional que es mereixen.
•             Acordar un marc de col•laboració en la gestió dels equipaments públics. Actualment hi ha espais escènics que s’han dotat de mitjans professionals i programen espectacles també professionals. Però això ha de poder ser compatible amb un ús no professional dels espais. Hi ha una varietat de fórmules; des de la gestió delegada de l’equipament a les entitats fins a la definició d’un calendari d’ús preferent per part de les propostes no professionals en determinades èpoques de l’any.
•             També cal un marc de col•laboració per als equipaments de les entitats. Sabem que molts equipaments culturals socials van ser construïts fa dècades i ara necessiten reformes estructurals. Els socialistes ja vàrem posar en marxa el Pla de Rehabolitación d’equpaments públics i privats-concertat. D’altra banda demanar actulaitzar el PECCAT , aprovat pel  govern de la Generalitat i que hauria d’incorporar més decididament la possibilitat de finançar inversions en equipaments d’entitats. Les agrupacions socialistes  de la nostra ciutat de Barcelona, han de conèixer l’estat del patrimoni de les entitats i proposar, a cada Districte, voluntats polítiques i fórmules de col•laboració per a incrementar la seva viabilitat. Assumir també la representació i l’acompanyament envers altres nivells de l’administració per a l’obtenció de recursos.
•             La crisi afecta les entitats i  ajuntament. Cert. I això limita la capacitat de nova despesa. Segurament és un temps més per a fer política que per a fer obres. I en aquest sentit, proposem  la definició expressa d’una política, i d’un responsable polític electe que assumeixi el foment de la cultura popular i l’associacionisme cultural. Sabem que el ajuntament organitza del seu propi quadre de responsabilitats i que Cultura, en general, ja forma part del cartipàs municipal. Proposem que l’associacionisme cultural sigui també una responsabilitat definida. A Barcelona i  caldria una delegació expressa i formal.
•             Proposem més innovació en la relació amb les entitats. Actualment el Districte i el ayuntament cedeixen espais no escènics com a seu de les entitats i per a les seves activitats administratives. Hotels d’entitats, equipaments que han deixat de fer la funció inicial i que poden ser espais compartits entre diverses associacions, etc. I també,   redefinic que afavoreixi, en primer lloc, una major relació amb la resta de polítiques culturals de la ciutat i, en segon lloc, un espai de gestió propi per part de l’associacionisme cultural.
•             Pel que fa als ens locals intermedis, especialment d’altres Institucions de Catalunya, com Diputació de Barcelona ,Area Metropolitana y la Generalitat, es proposa un major suport al ajuntament de Barcelona en l’establiment de noves relacions amb les entitats culturals. També un compromís en dissenyar mecanismes propis, en forma de suport econòmic a les entitats i per mitjà d’altres activitats com és la formació dels seus responsables, l’establiment i consolidació d’un circuit de difusió artística amateur i l’organització d’espais de relació i de coordinació amb les federacions culturals . La formació dels responsables de les entitats és una oportunitat de millora i, al mateix temps, un espai de trobada que possibilita establir noves relacions.
Més que mesures, proposem reflexions i suggeriments a partir, com dèiem, de l’anàlisi de la realitat actual i de posar en valor la cultura popular i les entitats. Tenint en compte que la voluntat política de fons  no és un altra que permetre via lliure a totes les expressions culturals i creatives que hi ha a Barcelona amb la responsabilitat de fer una societat més culta i més cohesionada.
Les idees clau d’aquesta proposta:
-             La candidatura socialista formularà amb precisió les propostes que consideri més prioritàries per a Barcelona en base a les que es desenvolupen en aquest programa. Però sempre amb l’objectiu polític d’afavorir el desenvolupament de la cultura popular
-             Treballar per crear cultura i produir societat
-             Posar en valor les entitats i el seu treball, establint marcs de la relació estables amb l’ajuntament
-             Considerar la cultura popular i tradicional una eina per a la creació de riquesa i d’ocupació, i fomentar-ne la innovació.
Salvador Pastor Blasco
Periodiste

Maig 2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario